Библиотекари препоручују

Михаел Енде је један од најпопуларнијих и најуспешнијих немачких аутора двадесетог века. Светску славу је стекао као писац за децу, али се опробао и у књижевности за одрасле. Његове приче су испуњене необичним ликовима и догађајима и готово све су прожете идејом о надреалним световима. Књиге су му преведене на више од четрдесет језика, а по њима су снимани филмови и прављене представе.

Момо или чудновата прича о крадљивцима времена и о детету које је људима вратило украдене време је објављен 1973. године. Конципиран као роман-бајка, уместо да успава читаоце (чему бајке обично служе), Енде је овим делом заправо желео да их узнемири и разбуди.

На ивици неког великог града, у рушевинама старог амфитеатра, живела је Момо, девојчица чудног и неуредног изгледа. Момо је умела веома добро да слуша и тај свој таленат је користила како би помагала пријатељима. Једног дана у непознати град су дошла злокобна Сива господа и неприметно почела људима да краду време. Само је девојчица могла да им се одупре. Уз помоћ професора Хоре и необичне корњаче Касиопеје, Момо путује изван границе времена да би открила мрачне тајне људи у сивом.

Енде овим романом критикује савремено друштво и указује на опасности које основне поставке тог друштва могу да имају на модерног човека. Излаз из те замке нуди у једноставним законима који важе у свету детињства.

Све сам вам ово испричао као да се већ догодило –  рекао је – а могао сам да испричам и тако као да ће се тек догодити. За мене ту нема велике разлике.

Препоруку написала Марија Симовић