Библиотекари препоручују

Дебитантски роман афроамеричке ауторке Енџи Томас привукао је огромну пажњу јавности када је објављен, управо због актуелности и универзалности теме којом се бави – расизма. Приказујући живот младе црне девојке Стар која живи у гету, а школу похађа у „белачком крају“, ауторка приказује дубоке поделе у америчком друштву и предрасуде које постоје код обе расе.

На крилима покрета Black Lives Matter, роман говори о убиству младог црнца и покушају да се издејствује правоснажна осуда за његовог убицу, белачког полицајца који је прекорачио службена овлашћења. Као основни мотив и наслов користи се акроним T.H.U.G.  L.I.F.E. – The Hate You Give Little Infants Fucks Everybody, који је окосница идеологије покојног репера Тупака Шакура. Овај израз веома је распрострањен међу Афроамериканцима и на директан начин објашњава суштину расизма. Наиме, сва мржња коју неко посеје у једној заједници вратиће му се кроз отпор, немире и нападе. Сукоби ће бити вечни уколико сви не престану да мрзе.

Значај поруке овог романа проналазимо на следећем нивоу читања и анализе, у коме Томасова говори о вредностима заједнице која се упркос свим тешкоћама увек држи на окупу. Лојалност према породици, солидарност са комшијама, љубав, вера у бољу будућност за своје потомке само су неки од постулата којих се придржавају у гету. Енџи Томас успела је да током целог романа задржи неутралан став приповедача, не агитујући ни за једну од супротстављених страна, не ублажавајући чак ни сукобе који се дешавају  унутар гета међу зараћеним бандама и што је најважније – не оправдавајући насиље коме се у борби за основна људска права у савременом друштву све чешће прибегава.

Према овом роману снимљен је истоимени филм 2018. године.

Препоруку написала Нина Раденковић, дипломирани библиотекар