Библиотекари препоручују

Који су најјачи страхови данашњице ако изузмемо архајске страхове од природних катастрофа и да ли човек и човечанство нешто могу да науче преко искуства страха, само су нека од питања која нас уводе у занимљиве теорије о страху у истоименој књизи Владете Јеротића.Академик проф. др Владета Јеротић неуропсихијатар, психотерапеут, филозоф, књижевник и академик САНУ, развио је обимну и плодну публицистичку делатност из области психоанализе, психотерапије, социологије, социјалне психијатрије и филозофије, као и у областима теологије и филозофије, хришћанства и других религија. Његова интересовања изнедрила су више од 70 књига и неколико стотина научних чланака. Предавања којa је одржао у краљевачкој библиотеци, памтиће се и по томе, што су то били програми са највише посетилаца које наша установа може да прими на једном одељењу. Ова књига је и настала захваљујући његовим гостовањима по многим градовима, јер у њој су сакупљени одговори на најчешће постављана питања током трибина које је држао.
Ова књига нам даје одговоре на питања: који су човекови исконски страхови, а који ововремени, да ли је страх универзалан феномен света, говори о човековим прастраховима (од ватре, помрачења Сунца и земљотреса), прати помињање страха у религијама, (будизам, браманизам, хришћанство, јудаизам, ислам), кроз векове и историју, све до страха од живота, недостатка самопоуздања још од детињства до страха од успеха, губитка, љубави…
Нема ниједног животног доба, дакле од пренаталног времена до старости и смрти које би било поштеђено слабијег или јачег присуства страха, каже Јеротић, и истиче да је страх „заразан“ јер лако прелази са једног човека на другог, али и да се „научи“, као што човек може да научи, како да се страха ослобађа.
Аутор нам открива, који су, по његовом мишљењу, најјачи страхови, подсећа да треба неговати врлине у себи и да су 3 сестре, вера, нада и љубав, спас од болести.
Препоруку написала Весна Андријашевић