Библиотекари препоручују

Награђивани роман шпанског писца Андреса Барбе, Блистава република (,República luminosa), мрачна је прича о тридесет двоје деце непознатог порекла и нејасног језика која се ниоткуда појављују у маленом тропском градићу Сан Кристобалу насилно се понашујући према локалном становништву. Временом, како постаје све теже одржати ред, градске службе организују потеру за малим странцима погрешно верујући да се крију у оближњој прашуми. Један од предводника потере је социјални радник, из чијег угла, двадесет година касније, сазнајемо узроке шокантних догађаја који су се заувек урезали у сећање становника провинцијског градића.
Блистава република преиспитује парадигму о недужности деце, али и оставља отвореним питање о супериорности одраслих, који у овом случају, у страху од непознатог, постају нехотични крвници. Спајајући властиту списатељску вештину са књижевном традицијом англоамеричке и латиноамеричке књижевности, писац, уз пуно филозофског размишљања, задире у свет магичног реализма и фантастике, али ипак и чврсто стојећи на земљи, доводи причу до неочекиваног финала.
„Љубав и страх имају нешто заједничко, и једно и друго су стања у којима допуштамо да нас преваре и да нама управљају, поверавамо неком другом наша стремљења, и пре свега, наше судбине.“
Андрес Барба (Мадрид, 1975), шпански романописац, есијиста, преводилац, сценариста и фотограф, аутор је неколико романа преведених на десет језика. Светску славу стекао је романом Мале руке, да би највећи успех постигла Блистава република (награда „Ералде“). Радио је као предавач на на факултетима у Шпанији и Сједињеним Америчким Државама.

Препоруку написао Александар Димитријевић, библиотекар