Библиотекари препоручују

Гроздана Олујић је дипломирала енглески језик и књижевност на Филолошком факултету у Београду. Истакла се као романсијер, бајкописац, есејиста, антологичар и преводилац. Писала је за децу и за одрасле. Њена дела су преведена на чак 36 светских језика.

Добитница је НИН-ове награде за роман „Гласови у ветру” 2009. године.

За књиге за децу добила је награду „Политикин забавник”, награду „Младо покољење”, награду „Змајевих дечјих игара”, као и награду за најбољу модерну бајку света на конкурсу који је организовао „World Congress Art and Culture” 1994. године.

За књижевно стваралаштво додељен јој је дански витешки орден Данеброг. Осим тога, почасни је члан Универзитета у Ајови (САД) и почасни грађанин града Осла.

 

Главни јунак романа „Гласам за љубав” је дечак Слободан Галец, ученик другог разреда гимназије. Ауторка се фокусира на одрастање дечака и његове девојке Рашиде, у варошици Каранову. Ови млади људи су у потрази за љубављу и својом личношћу. Свој живот виде као живот пун бескрајних могућности, док је реалност другачија и сведена на свакодневницу и обавезе око школе. Одрастање Слободана чине дилеме, грешке, неспоразуми, као и љубавни тренуци, уз неизоставна питања за сваког тинејџера. Током читања романа наилази се на одговор на понеко од њих.

Школски и породични проблеми су нешто од чега ни један тинејџер не може да побегне. Поруке у овом роману ауторка нам само наговештава, а на нама остаје да схватимо њихову суштину. Роман не говори само o љубави и лажном моралу, већ и о томе како су родитељи јако битни у одрастању и сазревању, као и колико  нам је потребна њихова љубав и подршка.

Посебну драж роману дају сликовити описи природе и реке Тисе.

Овај роман показује да љубав може бити велика смерница, нешто што даје смисао животу и води увек напред.

Роман „Гласам за љубав” је пренет на филмско платно. Загребачки часопис за политику и културу „Телеграм” доделио је ауторки награду за најбољи кратки роман.

 

Препоруку написала Ивана Ђикић