Библиотекари препоручују

(приредили Љубица Арсић и Дејан Михаиловић)

Тематска књига прича Зов даљине, састављена је од прича водећих српских писаца, који су се одазвали позиву приређивача да нас својим приповедним умећем поведу на узбудљива литерарна путовања.

Збирка почиње Хандкеовом причом „Епопеја о ишчезавању путева“ који нас као страни писац уводи у књигу (што је обичај код антологија у Лагуниној едицији Таласи). Затим се нижу занимљиве и на различите начине исприповедане приче деветнаесторо наших писаца, међу којима су Радослав Петковић, Владимир Кецмановић, Јелена Ленголд, Горан Петровић, Угљеша Шајтинац, Срђан Ваљаревић, Милисав Савић, Душко Ковачевић, Александар Гаталица и други. 

Антологија има своју динамику, приче су распоређене на основу свог ритма и композиције, са идејом да се читалац мотивише да прочита и остала дела наведених аутора.

„Ова антологија је чиста интуиција. Епидемија је затекла наше писце у ситуацији да размишљају о својим путовањима. У тим причама као да се остварује идеја Марине Цветајеве да не треба писати баш о свему, јер може и да се догоди. Многе приче су предвиделе одређене ствари, назначиле и чежњу за кретањем, за номадским начином живота и на најбољи начин показале како књижевност прати живот, али и како иде за корак испред онога што нам се дешава”, истиче приређивач Љубица Арсић.

У овим причама, које до сада нису нигде објављиване, можете читати о различитим искуствима путовања средњовековног путника и путника данашњице, духовитих записа из доба полицијског часа због короне, сазнати шта је привукло пажњу Горану Петровићу у Москви, о несвакидашњем догађају у једном бањском лечилишту, о пријатељским сусретима, новим познанствима и љубавима у Венецији, Котору, Македонији, Стокхолму и другим светским дестинацијама.

Препоруку написала Весна Андријашевић