Вести

Указом краља Милана Обреновића од 19.априла/1. маја 1882. године дотадашња варош Карановац постала је Краљево, Карановачка општина названа је Краљевском општином, а Карановачки срез Краљевским срезом. Друга половина XIX века период је када је Карановац – Краљево имало значајну улогу у настајању српске државе, али и раздобље у коме је историја града најпотпуније истражена.

Негујући идеју о важности историјског сећања и проучавања завичајне историје, Друштво историчара Рашког округа и Народна библиотека „Стефан Првовенчани“, организовали су квалификационо такмичење за квиз „Краљево бира знање – 140 година од када је Карановац постао Краљево“. Ученици краљевачких школа су, уз помоћ текстова из зборника радова са научног скупа „Рудо Поље – Карановац – Краљево“ (Краљеви у Краљеву и Архиктетура јавних објеката у Карановцу – Краљеву у XIX веку), проучавали личности и догађаје које су имале битне историјске улоге у тренуцима када се Карановац трансформисао од турске касабе до вароши средње величине или када је насеље живело несвакидашњим животом приликом посете српских краљева.

У категорији основношколског узраста такмичило се 39 ученика, а место међу најбољих 9 који ће учествовати у финалу изборили су: Ивона Коњокрад, Вељко Анђелковић, Петар Миловановић, Давид Радисављевић (сви из ОШ „IV краљевачки батаљон), Даница Лазаревић и Вељко Ердоглија (ОШ „Доситеј Обрадовић“), Љубица Трбољевац и Јанко Јанковић (ОШ „Вук Караџић) и Лазар Гвозденовић (ОШ „Светозар Марковић).

У категорији средњошколаца пласман у финале су обезбедили: Алекса Живковић, Јована Гарић, Игор Поповић, Никола Обрадовић и Андрија Николић (Гимназија), Лука Пајевић и Сања Протић (Машинско техничка школа) и Ања Терзић и Татјана Јовановић (Економско трговинска школа).

Значајан допринос у припреми и реализацији овог такмичења дали су др Драгољуб Даниловић, председник Друштва историчара Рашког округа и професори историје, Анђелка Драгојловић, Александар Мировић, Марта Мамула и Ивана Хасановић. У финалу квиза „Краљево бира знање – 140 година од када је Карановац постао Краљево“,које ће се одржати 15. априла, такмичиће се по три екипе основношколаца и средњошколаца које ће бити формиране на основу пласмана девет првопласираних ученика. За све чланове победничких тимова обезбеђене су вредне награде.

Aутор текста Александар Димитријевић

Аутор фотографија Иван Спасојевић