Библиотекари препоручују

Ова књига упознаје нас са четрдесет јунака књижевних дела за децу и младе, уз које су стасале генерације љубитеља читања широм света. Као главни јунаци у овим авантуристичким и херојским причама са драматичним преокретима и пустоловинама о прошлости и будућности, појављују се: Могли из Књиге о џунгли, Ени из Зелених забата, капетан Немо из Двадесет хиљада миља под морем, Робинсон Крусо, Дон Кихот, Џејн Ејр, Матилда, Одисеј, Шерлок Холмс, Фродо Багинс, Хари Потер и други ликови из романа, од којих су многи класици дечије књижевности. Намера Роберта Пјуминија била је да ове јунаке упознамо и доживимо као своје пријатеље, јер аутор сматра да је читање зближавање с новим лицима и световима. Тако да, поред пријатељства са самим књижевним делима, читаоци развијају пријатељство и с јунацима тих дела.

Поред кратког описа одређеног лика из романа, Пјумини нам даје занимљиве биографске податке из професионалног и приватног живота сваког писца, које ретко где можемо да прочитамо. Ту су и интересантне чињенице везане за настајање романа, од којих су поједини и дуже од сто година омиљена литература читалаца свих узраста, многи преточени у позоришне, музичке и филмске верзије.

Тако можемо сазнати када и како су настали наведени романи, који су били мотиви и идеје аутора и како су стекли светску славу.

Посебна вредност књиге јесу поетичне илустрације Елизе Паганели.

Роберто Пјумини један је од најпознатијих италијанских писаца за децу и омладину. Завршио је педагогију, бави се писањем бајки, приповедака, романа, поезије, позоришних комада као и превођењем.

Препоруку написала Весна Андријашевић