Вести

Захваљујући подршци Града Краљева и Министарства културе и информисања Републике Србије, Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ Краљево организoвала је „Жички сабор библиотекара 2022“, тродневни стручни скуп са међународним учешћем, који обухвата и пратеће програме. Тема скупа била је „Сарадња библиотека са другим субјектима културе, образовања и науке“, са идејом да се прикажу досадашњи резултати рада, размене знања и искуства и иницирају нови пројекти.

Приликом отварања, учеснике и госте „Жичког сабора библиотекара 2022“, у име Града Краљева, поздравио је градоначелник др Предраг Терзић, који је истакао да је важно да се сви који раде у установама културе стручно усавршавају.

„Стручни скуп библиотекара по својој форми и садржају тежи да унапреди културни идентитет града Краљева и да током времена прерасте у једну значајну манифестацију. Из године у годину, видна је надоградња у самој организацији, одабиру тема и објављивању зборника. Циљ су унапређење и развој струке, афирмација културе, читања, писане речи, али наш задатак је да одговоримо и савременим захтевима“, рекла је в. д. директора Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Јасминка Марковић у поздравној речи. Помоћник градоначелника за културу, Милош Милишић, присутне је поздравио својом песмом инспирисаном библиотекарским позивом.

Руководилац пројекта „Жички сабор библиотекара 2022“ Катарина Јаблановић је истакла да, захваљујући подршци Министарства културе и Града Краљева, краљевачка библиотека пету годину заредом организује Сабор. Представила је и појаснила избор теме саветовања „Сарадња библиотека са другим субјектима културе, образовања и науке“ – у нашој земљи готово да нема библиотеке која не реализује и не развија неки облик сарадње са субјектима у култури, образовању и науци на локалном, националном, регионалном или пак међународном нивоу. Скуп је прилика да се у фокус стручне расправе ставе разноврсни облици сарадње и да се на тај начин сагледају и проблематизују сви аспекти те сарадње у српском библиотекарству. Програмски одбор скупа чинили су проф. др Добрила Бегенишић (начелница Одељења за унапређење и развој библиотечко-информационе делатности Народне библиотеке Србије), Горан Траиловић (библиотекар саветник у Градског библиотеци Панчево и одговорни уредник „Читалишта: научног часописа за теорију и праксу библиотекарства“) и Катарина Јаблановић. На јавни позив за пријаву радова упућен почетком јуна, до предвиђеног рока, 15. августа, пристигло је 27, од којих је селектовано 16 за представљање на Сабору и објављивање у зборнику.

Уследиле су три радне сесије у којима су учешће узели: Јелена Петровска (Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ Битољ (Република Северна Македонија)), Марија Старчевић (Јавна установа Културни центар „Никола Ђурковић“ Котор Градска библиотека и читаоница Котор (Република Црна Гора)), Петра Рајковић, Жељана Арсеновић и Александра Јовић (Народна библиотека „Филип Вишњић“, Бијељина (Република Српска)), Јелена Ђорђевић (Завод за проучавање културног развитка Београд), Марина Митрић (Народна библиотека Србије Оливера Топалов (Градска библиотека у Новом Саду), Ирена Зечевић (Библиотека Матице српске, Нови Сад), Марина Неђић, Снежана Кавалић Арсенијевић, Владислава Ивковић Марковић и Виолета Ђорђевић (Библиотека града Београда), Виолета Јовичинац Петровић, Татјана Јанковић и Мирко Демић (Народна библиотека „Вук Караџић”, Крагујевац), Снежана Ненезић (Народна библиотека Крушевац), Виолета Д. Милошевић (Матична библиотека „Љубомир Ненадовић“, Ваљево), Марија Радуловић и Александар Вукајловић (Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“, Чачак), Саша Луковић Васиљевић (Народна библиотека „Стеван Сремац“, Ниш), Весна Р. Илић и Надица M. Стојановић (Народна библиотека „Радоје Домановић“, Лесковац), Ивана Јаношевић (Библиотека „Влада Аксентијевић“, Обреновац), Наташа Антонијевић и Драгана Типсаревић (Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ Краљево). Такође, важно је истаћи да су гости Сабора били библиотекари из Београда, Јагодине, Ужица, Новог Пазара и Врњачке Бање.

„Жички сабор библиотекара 2022“ имао је три програма намењена широкој публици, грађанима Краљева и гостима – књижевно вече „Разговор са  Гораном Петровићем“, „Златно слово Дејана Вукићевића“ и представљање романа Милоја Радовића „Лептирова одбрана“.

Обиласком знаменитости Краљева и организованом посетом учесника и гостију манастирима Жичи и Студеници, где је уприличено упознавање са њиховим историјатима као и животом данас, окончан је овогодишњи Сабор.

Текст: Катарина Јаблановић

Фотографије: Иван Спасојевић