Библиотекари препоручују

Ауторка збирке прича „Седам величанствених и шест других, не сасвим непознатих прича“ је Роксана Јенџејевска – Врубел, пољска књижевница и сценаристкиња. Написала је преко четрдесет књига за децу, за које је добила значајне награде, а неке од њих су уврштене на Листу ризнице Музеја дечјих књига у Пољској и на међународну листу најзначајнијих књига за младе у текућој години, „Беле вране“ (The White Ravens).

Ауторка, по професији психолог, верује да бајке имају терапеутско значење. Тако и у збирци прича „Седам величанствених“ добро познате бајке користи као основу на коју надограђује мотиве из живота савремене деце, скрећући пажњу на њихове свакодневне проблеме и изазове. Знаним ликовима додељује нове улоге: седам јарића трпе вршњачко насиље и одлучују да се удруже и супротставе вуку силеџији; Успавана лепотица од добрих вила на дар добија мудрост, стрпљење и наду, које здружене са осећањем љубави могу да учине чуда; Снежана бежи од куће због нереалних стандарда лепоте свог краљевства у које се не уклапа; три прасета постају путујући трговци који вуку, у виду непотребних ситница, продају обећање испуњеног живота…

Главни циљ бајки је подучавање и преношење универзалних моралних порука да добро увек побеђује и врлина бива награђена, па Роксана Јенџејевска – Врубел кроз своје приче, а бавећи се изазовима модерног друштва, покушава да помогне деци и родитељима да се изборе са тешкоћама у одрастању. Она промовише важност отвореног разговора о проблемима, дружење са њеним ликовима подиже расположење и самопоуздање деце и доприноси развоју емпатије према другима.

Аутор препоруке Марија Симовић