Библиотекари препоручују

Вечера за шесторо је необичан роман о обичној теми, породичним односима. Међутим, то је такође занимљив и проницљив приказ онога што се дешавало у фабрикама касних 1990-их када је Кина спровела економске реформе које су утицале на државна предузећа и њихове запослене.

Кроз шест ликова, шест перспектива и шест поглавља, Лу Мин је исприповедала причу о двоје самохраних родитеља и њиховој деци у индустријској зони, на периферији великог града. Образована удовица Су Ћин и удовац, тежак алкохоличар, Динг Боганг, упознаће се за време рада у хемијској фабрици и започеће аферу организовањем вечера сваке суботе, а на коју су доводили своју децу. Tа деца су различита колико је то могуће. Од две девојке, једна је амбициозна и паметна, друга је спора и глупава, али се у ствари прилично добро сналази. Затим су ту и два дечака: старији, уметнички настројен  и прилично изгубљен, а други веома несигуран у погледу свог тела и своје сексуалности. Кроз роман пратимо тих шест веома различитих живота у различитим временским оквирима, схватамо психологију његових протагониста, сагледавамо како је индустријска револуција у Кини крајем прошлог века стварала нове класне поделе уз неизбежне муке угрожених да опстану и успеју у новим околностима.

„Приповест, као и све у индустријској зони почиње од ваздуха – он је покретачка сила која подстиче врење емоција, саламуру у којој се чувају минули догађаји.“

Лу Мин је рођена 1973. године у Кини. Двадесет година касније, док је радила као поштанска службеница, у њену пословницу је ушао познати кинески писац Су Тонг. То ју је инспирисало да се опроба у свету литературе. Са двадесет пет година почиње озбиљније да се бави писањем. Дебитантско дело Неиспоручена љубав, преведено је на неколико светских језика, између осталих и на српски. По роману Вечера за шесторо (2012) смиљен је и филм 2017. године. До сада је написала пет романа и пет збирки приповедака и освојила неколико престижних књижевних награда.

Препоруку написао Александар Димитријевић