ВестиПрограми у Библиотеци

Хришћански аскетизам основ је за остваривање људских слобода и права. Она се, како је говорио велики Солжењицин, могу остварити само ако се афирмише етика самоограничења…Овако је своје предавање о Људским правима у хришћанској традицији започео проф. др Радован Биговић, продекан београдског Богословског факултета, одржаног у краљевачкој библиотеци, поводом изласка из штампе истоименог зборника чији је он уредник (издавачи Службени гласник и Хришћански културни центар).

 

Човек може бити раван анђелима, али и гори од ђавола. Пошто су људска права универзална и важе подједнако за све, Црква треба да штити сваког човека од државног апсолутизма јер се она и дефинишу у односу на државу. Та права се не могу остварити и потврдити у хедонизму и егоизму, већ у самоконтроли. То и јесте суштина хришћанства. Тамо где влада егоизам, други човек је средство за употребу и он у таквим условима није икона божја – сматра проф. др Радован Биговић.

Биговић је рекао да хришћанске Цркве немају усаглашен и јединствен став према питању људских слобода и права и навео примере огрешења као што су крсташки ратови, тзв. инквизиција, унијаћење и покрштавања…

 

19.март 2010.