ВестиПрограми у Библиотеци

Пољопривредници из Мрсаћа, Адрана, Милочаја…села из плодне котлине Западне Мораве, одазвали су се позиву Народне библиотеке Стефан Првовенчани из Краљева и присуствовали предавању о предстојећој пролећној сетви. Са њима је, заправо, на ову тему разговарао проф. др Горан Дугалић, предавач на чачанском Агрономском факултету. Овај цењени агрономски стручњак указао је на многе грешке које праве ратари из краљевачког краја, углавном, не поштујући савете за благовремену јесењу припрему њива за пролећну сетву.

– Наши ратари и даље раде некако стихијски, на старински начин и због тога су им приноси далеко мањи него тамо где се та врста производње обавља уз надзор стручњака. Намера краљевачке библиотеке да на овај начин да свој допринос на едуковању пољопривредника из овог краја, заиста је за поштовање – каже проф. др Горан Дугалић.

Већина присутних поморавских пољопривредника први пут се обрела у некој библиотеци. Њима је предочен богат фонд књига из области пољопривредне производње и уручене бесплатне чланске карте.

– Пресрећна сам што смо угостили ове вредне људе који су, упркос правој зимској вејаци, дошли у библиотеку. Наша обавеза је да се и њима нађемо при руци. Сигурна сам да ће после овог сусрета, неко од њих користити наше услуге. И даље ћемо радити на популаризацији књиге међу сеоским становништвом и помагати пољопривредницима да обогате своја знања – речи су Драгане Типсаревић, управнице краљевачке библиотеке.

 11. март 2010.