ВестиПрограми у Библиотеци

 У оквиру програма Националне установе културе, у Народној библиотеци “Стефан Првовенчани“ представљена је новосадска Матица српска, најстарија културна и научна установа у Срба. Основана је 1826. године у Пешти, с циљем да “представља српску културу у Европи и ради на просвећивању српског народа.“ Матица српска данас има око две хиљаде сарадника из најразличитијих области, издаје једанаест књижевних и научних часописа и публикација, капиталних за српску културу и народ.

– У саставу Матице српске налазе се Библиотека, Галерија и Издавачки центар. Имамо седам научних одељења и штампамо завидан број часописа, од којих је Летопис Матице српске, колико знамо, најстарији живи часопис на свету. Тешко је на Балкану и европском југоистоку наћи установу као што је Матица српска – каже проф. др Славко Гордић, потпредседник Матице српске.

У последњих четири године Матица је објавила преко 200 књига и часописа и капиталних издања као што су Српски биографски речник, Српска енциклопедија, Десет векова српске књижевности, Речник српског језика, Правопис српског језика
О најстаријој српској културној и научној установи Краљевчанима су, осим Славка Гордића, говорили проф. др Драган Станић, главни уредник Српске енциклопедије и проф. др Мато Пижурица, секретар Одељења за књижевност и језик.

9. април 2012.